Kontakta oss idag för ett kostnadsfritt möte på tel:+46 73 706 40 44

Köksluckor som är målade i köket

Dags för lite nytt liv i köket? Då är denna artikeln perfekt för dig.

Det finns många sätt för att snygga till köket, men få utav dem har så stor påverkan som nymålade köksluckor. Att måla sina köksluckor är inte bara roligt, det är också ganska billigt och får köket att se helt annorlunda ut! Dessutom är det ju du som har gjort det själv.

Uppdragets omfattning beror givetvis på hur många köksluckor du har som behöver målas med den nya färgen. Förutom en ordentlig beslutsamhet behöver du också mycket utrymme där du ska lägga köksluckorna när du ska sandpappra, grunda, måla och när dem ska torka. Det går jättebra att ställa upp luckorna utomhus, men se bara till att vädret är lovande framöver.

Tiden som du kommer att lägga på att måla om köksluckorna är definitivt värt det! Med en ny och fräsch färg på dina köksluckor kommer kanske köket att bli ditt nya favoritställe i din bostad!
Det är värt att verkligen tänka efter och kanske till och med ta hjälp av färgexperter när du ska välja en ny färg till dina köksluckor.

Börja med att ta fram allt material som du behöver för att måla köksluckorna

Första steget är givetvis att få ordning på de verktyg och material du behöver för att lyckas med målningen av köksluckorna.

Du behöver:

-Häftgrund (Primer)
-Färg (Finish)
-Maskeringstejp
-Målartvätt
-Träspackel
-Sandpapper i korn 120-180
-Penslar
-Roller

Vi har valt att inte länka till några produkter då vi helst ser att du rådfrågar din närmsta färgexpert för bästa resultat. Kom ihåg: man får vad man betalar för!

Ta bort köksluckor, fronten på kökslådorna och allt som är i vägen

Det blir mycket lättare att genomföra arbetet om du tar bort alla köksluckor och lådor.
Glöm inte att markera alla kökskomponenter och ta bilder så du vet vart allt ska sitta när du är klar.
Självklart behöver du även ta bort handtagen.

Rengör köksluckorna så noggrant du bara kan!

Det händer allt för ofta att målerier i köket misslyckas på grund utav dåligt förarbete. Lägg stor vikt vid förarbetet och grundningen inför måleriet av köksluckorna. Om du inte rengör köksluckorna ofta så kan det finnas avlagringar av stekfett och dylikt. Rengör du inte luckorna extremt noggrant så kommer färgen inte att fästa och arbetet blir antagligen misslyckat. Efter du har sandpapprat luckorna, rengör noggrant med målartvätten.

Träspackla för att jämna ut ytan

När det är dags att spackla är målet att hitta alla skador och ojämnheter som ytan på köksluckan har. Lägg ut spacklet inuti ojämnheterna och pensla sedan för att jämna ut det med en spackelspade. Låt det torka efter instruktionerna på förpackningen.

Slipa ytorna på luckorna

Det går bra att använda sandpapper och slipa för hand, men det är fysiskt påfrestande och tröttsamt. Därför rekommenderar vi att använda en slipmaskin så du slipper träningspasset inför målningen.
När man slipar ytorna öppnas träets porer och det blir möjligt för häftgrunden att sjunka in och göra sitt jobb.

Grundmåla med häftgrund

Innan du börjar grundmåla, hör med din närmsta färgexpert för att vara säker på att du använder rätt grundfärg till jobbet. Det kan till exempel behövas olika häftgrunder till träluckor och laminatluckor. Om det blir bubblor på ytan när du grundmålar betyder det att du inte har rengjort luckorna tillräckligt. När du är klar med grundmålningen kan du ge dig själv en klapp på axeln, för nu har du kommit långt!

Slipa igen (om du vill ha ett proffsigt slutresultat)

Detta steget är valfritt men om du, precis som oss, älskar proffsiga resultat så bör du slipa ännu en gång för att uppnå bästa resultat när du målar köksluckorna. Se till att häftgrunden har torkat ordentligt innan du ger dig på ytterligare slipning.

Äntligen dags att måla köksluckorna

Använd en lätt fuktig trasa för att torka luckorna och bli av med damm som kan ha tittat fram när du slipade. När du väljer finish, tänk på att köket utsätts för mycket slitage och därav bör färgen vara slitstark, uthållig och passa bra till köksluckor. Måla gärna två gånger för att försäkra dig om att resultatet blir optimalt.